Aktuelno
Korišćenje rendgenske fluorescencije radi brze i pouzdane analize zlata

KORIšćENJE RENDGENSKE FLUORESCENCIJE RADI BRZE I POUZDANE ANALIZE ZLATA

17.06.2019.

Stare tehnike analize zlata, koje se još od starih Grka i Egipćana koriste i danas, su destruktivne i nedovoljno pouzdane metode za određivanje finoće zlata. Savremena industrija zahteva brze, pouzdane i precizne merne instrumente koji nam, pored udela zlata u leguri, daju i druge korisne podatke.

 

Kvantitativna hemijska analiza zlatnog nakita, ili nekog drugog predmeta koji sadrži ovaj dragoceni metal, pokazuje udeo zlata u leguri, tj. njegovu finoću u nakitu. Ovo je važno zbog onih koji kupuju i prodaju zlatan nakit, ali i zbog zakona, jer svaka zemlja zakonom određuje koja se finoća zlata u nakitu sme prodavati. Pri ovim testovima svaki deo nakita je potrebno testirati i analizirati, te označiti adekvatnim žigom.

 

Tehnike analize

 

Postoji nekoliko tehnika za analizu zlata koje se međusobno razlikuju po metodi i rezultatima. Neke od njih su destruktivne, što znači da se predmet koji se analizira mora uništiti ili mu se promeniti prvobitni oblik, dok neke druge opet nisu takve. Tehnike se razlikuju i po procentu preciznosti, ali i po tome da li određuju samo udeo zlata u leguri ili kompletan sastav legure.


Vatrena analiza, kamen (sa korišćenjem kiseline) i metoda određivanja gustoće su stare metode analize zlata koje su poznavali još i stari Egipćani i Grci. Ove se metode koriste i danas i pored mnogih svojih nedostataka. Vatrena analiza je destruktivna metoda, iako pokazuje visoku preciznost merenja nije pogodna za analizu gotovih proizvoda. Druge dve metode imaju mali procenat preciznosti, kiselina takođe može da ošteti predmet, a zajedničko za sve tri metode je što pokazuju samo udeo zlata u leguri.


Savremene metode za analizu zlata su ICP (inductively coupled plasma spectroscopy) i XRF (x-ray fluorescence spectroscopy). Ove tehnike su nedestruktivne, imaju visok procenat preciznosti i pritom određuju kompletan sastav legure.

 

Rendgenska fluorescencija u analizi zlata

 

Današnja industrija zahteva preciznu, brzu i pouzdanu metodu za testiranje sadržaja zlata kakva je upravo fluorescentna rendgenska analiza (XRF). Ovo je nedestruktivna metoda za brzu analizu materijala i za precizno merenje debljine premaza na nakitu, satovima i drugim plemenitim metalima.


I u ovoj oblasti industrije nemački Helmut Fischer je razvio XRF instrumente koji su jednostavni za korišćenje čak i onim osobama koje se ne razumeju u tehniku. Njihov FISCHERSCOPE RENDGEN XAN 220 omogućava precizno i pouzdano određivanje sadržaja zlata i platine čak i pod teškim okolnostima. Ovaj merni instrument je brz i jednostavan za upotrebu i ima odličnu dugoročnu stabilnost i retko zahteva kalibraciju.


Ceo postupak je potpuno jednostavan: otvaranje poklopca, stavljanje predmeta inspekcije na skener, zatvaranje poklopca i početak inspekcije sa pritiskom na dugme. Za manje od jednog minuta tačan sadržaj zlata i raznih drugih elemenata legure prikazan je na ekranu.


Prilikom razvoja svog XAN 220, kompanija Fischer je stavila prioritet na funkcionalnost i minimiziranje operativnih troškova. Pritom, ova oprema je dizajnirana bez pokretnih delova čime je eliminisano i habanje.


Inovativni FISCHERSCOPE X-RAY XAN 220 jednostavno zadovoljava sve savremene potrebe profesionalnih krajnjih korisnika na tržištu kupovine zlata. Sa ovim preciznim sistemom merenja, nakit i drugi zlatni predmeti mogu se analizirati brzo, precizno i potpuno nedestruktivno. Za sva dodatna pitanja i informacije posetite Labsys, ovlašćenog distributera za Fischer merne instrumente na teritoriji Srbije i regiona.

Pronađite nas na mapi