Aktuelno
Provera debljine Hot Dip galvanizacije na metalnim i čeličnim konstrukcijama

PROVERA DEBLJINE HOT DIP GALVANIZACIJE NA METALNIM I čELIčNIM KONSTRUKCIJAMA

04.06.2019.

Novi standard CE oznaka za čelične proizvode i njihovu zaštitu od korozije podrazumeva preciznu kontrolu kvaliteta debljine galvanskog premaza.

 

Novi standard CE oznaka za čelične proizvode i njihovu zaštitu od korozije podrazumeva preciznu kontrolu kvaliteta debljine galvanskog premaza. U toj oblasti Helmut Fischer nam nudi visoko precizne i jednostavne merne instrumente, koji su trenutno bez premca na tržištu.

Kao i drugi sistemi za zaštitu od korozije, galvanizacija štiti metal od korozije i propadanja tako što predstavlja barijeru između njega i atmosfere. Hot dip galvanizacija, ili vrelo cinkovanje, predstavlja proces oblaganja gvožđa ili čelika cinkom tako što se metal uranja u kupku rastopljenog cinka na temperaturi od 449˚ C. Ova metoda smatra se superiornom u smislu troškova i životnog ciklusa metalne ili čelične konstrukcije i drugih metalnih predmeta. Ovako pocinkovan čelik ima široku primenu svuda gde je za izložene čelične delove potrebna velika otpornost na koroziju.


Od 2014. godine za proizvođače metalnih i čeličnih konstrukcija nastupile su velike promene kada je uveden novi standard CE oznaka za čelične proizvode i njihovu zaštitu od korozije. Naime, kontrola kvaliteta i debljine galvanskog premaza igra veliku ulogu u izdržljivosti i dužini trajanja čeličnih proizvoda i konstrukcija, te nova standardna direktiva ovu odgovornost proširuje i na pružaoce usluga galvanizacije. Merenje debljine sloja galvanskog premaza po novom standardu je ključno za kvalitetnu proizvodnju, gde samo »user-friendly« i troškovno isplativa tehnologija merenja dolazi u obzir.


I u ovoj oblasti kompanija Helmut Fischer zadovoljava upravo te i takve potrebe i zahteve.

 

FISCHER MPO/MPOR


Kompaktni džepni merni instrumenti FISCHER MPO/MPOR, zbog svog kompaktnog dizajna i jednostavne upotrebe, važe za veoma fleksibilne instrumente koji ne zahtevaju skupu obuku korisnika.


Lako rukovanje i čitanje podataka u različitim operativnim pozicijama omogućavaju samo četiri dugmeta i dva ekrana, a vizuelni i zvučni signali obaveštavaju korisnika kada je precizno merenje završeno. Instrumenti su opremljeni mernim tvrdo-metalnim sondama koje garantuju znatno duži vek trajanja, čak i na grubim površinama.


Pomoću Fischer DataCenter softvera rezultati merenja se lako prebacuju na kompjuter za evaluaciju, snimanje i skladištenje podataka.

 

FDKS13H sonda za zahtevnija merenja


Za složenije zahteve, na primer za merenje galvanizovanih premaza ispod sloja boje, Fischer je razvio FDKS13H sondu, koja se koristi u kombinaciji sa isntrumentima FMP (DUALSCOPE FMP100 i sl.).


Ova sonda kroz samo jedan korak, takozvano “dupleks merenje”, može da odredi debljinu galvanskog premaza cinka i boje, i da dobijene rezultate prikaže odvojeno. Ovu izuzetno komplikovanu mernu proceduru, kada se istovremeno predstavljaju rezultati za dva različita principa fizičkih merenja, Fischer je uspeo da razvije i unapredi kako bi korisnicima olakšao i pojednostavio proces kontrole kvaliteta.


Uz visoku preciznost i jednostavnost u rukovanju, Fischerovi merni instrumenti za određivanje galvanizovanog premaza na metalnim i čeličnim konstrukcijama su i troškovno isplativi, zbog čega nemaju konkurenciju na tržištu. Za sva dodatna pitanja i informacije možete nas kontaktirati.

Pronađite nas na mapi