Aktuelno
Merenje debljine prevlaka CR/NI/CU na plastičnim podlogama

MERENJE DEBLJINE PREVLAKA CR/NI/CU NA PLASTIčNIM PODLOGAMA

06.06.2019.

Na primeru sanitarne armature, kod kojih je plastična podloga premazana višeslojnim metalom, pokazaćemo najoptimalnije rešenje za kontrolu kvaliteta proizvodnje i merenje debljine metalne prevlake. 

 

Da bi proizvođač garantovao kvalitet proizvoda čak i nakon mnogo godina korišćenja, debljina svakog pojedinačnog sloja metala mora biti pod kontrolom. Na primeru sanitarne armature, kod kojih je plastična podloga premazana višeslojnim metalom, pokazaćemo najoptimalnije rešenje za kontrolu kvaliteta proizvodnje i merenje debljine metalne prevlake.


U proizvodnji sanitarija koriste se različiti materijali otporni na vlagu i habanje, kao što su keramika, akril, fiberglas, plastika i slično. Kvalitativne performanse ovih proizvoda treba da obuhvate i privlačan estetski dizajn kao i lakoću upotrebe i održavanja, naročito kada je u pitanju sanitarna armatura.


Delovi sanitarne armature koji zbog lakšeg rukovanja za podlogu imaju plastiku, kao što je na primer tuš glava, radi svih pomenutih kvalitativnih osobina premazuju se višeslojnim metalom. Da bi proizvođač garantovao kvalitet proizvoda čak i nakon mnogo godina korišćenja, debljina svakog pojedinačnog sloja metala mora biti pod kontrolom.

 

Premaz Cr/Ni/Cu na plastičnim podlogama


Premaz kod tuš glava je obično u sastavu hrom/nikl/bakar, gde je hrom završni ukrasni sloj. Debljina dekorativne spoljašnje obrade hroma je obično do 0.5 μм, sloj nikla od 5-10 μм, dok je sloj bakra između 20-25 μм. U kombinaciji ovih slojeva metala ukupna debljina premaza uglavnom nije viša od 30 μм.


Svaki proizvođač koji drži do kvaliteta svojih proizvoda, ne samo kada je u pitanju sanitarna armatura nego i drugi proizvodi kod kojih se plastična podloga premazuje višeslojnim metalom, treba da vodi računa o redovnoj kontroli kvaliteta. Najpouzdanija metoda je nedestruktivno merenje rendgenskom fluorescentnom metodom (XRF).

 

X-ray fluorescentni instrumenti sa visokom preciznošću


Za određivanje debljine dekorativnih Cr/Ni/Cu prevlaka na plastičnim podlogama sa maksimalnom ukupnom debljinom premaza oko 30 μм, isplativi sistemi sa proporcionalnim mernim cevima porodice FISCHERSCOPE X-RAI XDL su optimalno rešenje. Oni omogućavaju da se čak i na malim mernim mestima, a zbog velikog područja detekcije, dobije značajan broj podataka. Zbog velike i lako dostupne komore za merenje, robustni instrumenti porodice Fischerscope su pogodni i za velike uzorke sa složenim oblicima.


Ono o čemu treba voditi računa kada su ova merenja u pitanju jeste pravilno pozicioniranje objekta za merenje. Da bismo povećali preciznost rezultata, pravilno pozicioniranje objekta odabirom horizontalne površine ili ispravnim centriranjem uzoraka, jeste od suštinske važnosti.
Za ovaj ključni korak, FISCHERSCOPE X-RAY merni sistemi su opremljeni laserskim pokazivačem za pomoć kod pozicioniranja i optičkom kamerom sa mogućnošću velikog uvećanja. Koristeći video sliku pomoću VinFTM softvera može se postići određeno potrebno fokusiranje merne tačke. Ali ono što je najvažnije u procesu rada sa ovakvom opremom jeste preciznost merenja i velika brzina: 30 sekundi za četiri merna ciklusa po jednom mestu merenja.

Za merenje debljine pomenutih premaza, instrumenti sa (destruktivnom) kulometrijskom metodom takođe su dostupni kao alternativa. Za sve dodatne informacije i pitanja posetite Labsys, ovlašćeni distributer za Helmut Fischer merne instrumente u Srbiji i regionu, ali i za ostale svetske brendove u oblasti laboratorijske opreme.

Pronađite nas na mapi